2013. november 5., kedd

Őszi családi bográcsozás

A nagy család --voltunk vagy 20-an, felnőttek és gyerekek, kihasználtuk az októberi jó időt, elvonultunk bográcsozni--egy csodás helyre--Veszprém mellé Hidegkútra.
Tipikus bográcsgulyás készült....családi összefogással,mindenki segített valamiben.
Természetesen a fiúk előkészítették nekem a tüzet...a csajok a zöldségeket pucolták,
a csipetke sem maradhatott le....a gyerekek a lehulló faleveleket kaparták össze.
Szóval össznépi meló volt.
Kicsit füstösen indult a szél miatt...
Hozzávalók:
  • 2 kg marhalábszár
  • 2 kg sertéslábszár és comb vegyesen,pár darab csont
  • 20 dg házi füstölt szalonna
  • 6 db nagy sárgarépa kockázva
  • 3 db fehérrépa kockázva
  • 1 zeller+ 3-4 szára összevágva
  • 4 paradicsom héja nélkül kockázva
  • 3 paprika kockázva
  • 1kg-nyi krumpli kockázva
  • 8 db hagyma kockázva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika--5-6 evőkanál
  • só,bors, vegeta, csípős paprika krém,4 kanál sűrített paradicsom
  • 2 tojással,liszttel gyúrt csipetke
Tehát a tűz,ha tökéletes--már mehet is a főzöcske.
A kockázott szalonnát--kevés zsír társaságában kiolvasztom-sütöm,hozzáadom a
hagymát,ezzel aranysárgára pirítom,majd a fokhagyma,paprika,paradicsom következik.
Ezt kevergetés mellett párolom,ha puhult kicsit félre húzom a bográcsot --
rá a pirospaprika--gyors keverés--és a marhahúst teszem bele.Kicsit rotyogtatom,majd megforgatom a zöldségekkel--ráöntök annyi vizet ,hogy ellepje.
Lassú tűzön főzögetem,  kb. fél óra után adom hozzá a sertéshúst attól függően milyen a marha állapota.Főzés közben annyi vizet adok hozzá,ha minden belekerül jó sűrű leves legyen.
Ha már puha a husi--hozzáadom a krumplit,majd a csipetkét-és kb.3 gerezd reszelt fokhagymát.
Szép lassan elkészült a finom bográcsgulyás---jó sűrű lett.
Friss ,meleg kenyérrel fogyasztottuk.
Finom sütik következtek,lányom vargabélest hozott,de volt Zsuzsika krémese,Gyöngyike 
zserbója...
Úgy láttuk ezek után megnézzük a Recsekhegyi kilátót,lassan,de sikerült,megérte.
A kicsit szeles,meleg októberi hétvégét igyekeztünk kihasználni --remekül sikerült.
Egy kép a kilátóból,elénk tárult a csodaszép ,őszi Balaton--ezért megérte megmászni.
Kívánok jó étvágyat..Mari


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése