A megtisztított őzhúst lehártyázom,faggyúsabb részeket kiszedem.
Először hideg vízben,majd forró vízben áztatom--végül újra hidegben.Lecsöpögtetem.
Bármit készítek--pácolom....annyi páclét készítek,hogy ráöntve teljesen ellepje a húst.
Pácléhez: Vizet felforralom,beleteszek 2 karikázott hagymát,8-10 egész borsot,
ugyanannyi mustármagot ,borókát,5-6 babérlevelet,fél pohár ecetet,ezzel rövid
ideig főzöm--hagyom kihűlni---utána beleteszem a húst--teljesen a lé alatt legyen,
2-3 napot pácolom..Elkészítéskor újra leöblítem,csöpögtetem,kockázom a húst.
Akkor főzzünk!!
Hozzávalók:
- 2,5 kg-nyi őzcomb
- 2 hagyma kockázva
- 1 vastagabb szelet házi füstölt szalonna kockázva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 2 dl sűrített paradicsom
- 1 db főzőtejszín
- fél kanálnyi liszt
- 1 kanál csipkebogyó lekvár
- só,bors
- 30 dg barna gomba
- pohárnyi száraz vörösbor
lecsöpögtetett őzhúst.Nagy lángon kevergetem,gomba következik,só,bors,
paradicsompüré,babérlevél,vörösbor.Még mindig fedő nélkül rotyog kb.5 percet,
utána fedővel lefedve lassú tűzön puhára főzöm,lekvárt is belekeverem.
Főzőtejszínes lisztes habarással készen is van.
Palacsintametélthez:
- 20 db sós palacsinta zöld fűszerekkel ,bors,metélő,kapor ízesítve
- 1 nagy doboz tejföl
- 2 db tojás
- 5 dg reszelt sajt
- só,bors
- 1 szelet házi füstölt szalonna kockázva,kisütve
sajttal,sóval,borssal összekeverem a metélttel lazán óvatosan összedolgozom,kivajazott
jénaiba teszem--tetejére reszelt sajt,és a kisütött szalonna kerül.Sütőben kb.10 percet sütöm.
A finom szaftos husit a palacsintametélttel tálalom.
Jó étvágyat kívánok...Mari
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése