2014. március 28., péntek

Vadas --marhából-- zsemlegombóccal

Ha nincs vadhús,hát marha stefániából készítek vadast.
Isteni ,mert a hús közepén van egy finom mócsingos csík,ettől szaftos marad.
A húsit egybe veszem meg.
Fogyasztás előtti napon készítem el a vadast a mártással,a gombócot pedig frissen.
Így jól összeérnek az ízek.
Ez egy komoly családi adag, a gombóc is,de nálunk imádják,még magában is a szafttal.

Hozzávalók:
  • 1,20 kg  marhahús---stefánia egybe
  • 2 szelet házi füstölt szalonna csíkozva
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5-6 db sárgarépa karikázva
  • 1 fehérrépa karikázva
  • 1 fél kis zeller szintén vágva
  • 2 hagyma szeletelve
  • 5-6 babérlevél
  • 1 tejföl
  • 2 kanál liszt
  • só,bors, vegeta
  • kis kanál mustár egy pötty cukor
  • 8 zsemle
  • 4 tojás
  • kb.6-7 dl tej
  • petrezselyem aprítva
A húst megtisztítom,körbe megtűzdelem szalonnacsíkokkal,fokhagymával.
Sózom,borsozom ,fűszerkeverékekkel megszórom.
Kötözőcérnával körbetekerem,hogy szép formás legyen a hús.
Egy nagyobb lábasban--amiben elfér---olajat forrósítok és kérgesítem.
Melléteszem a sárgarépát,zöldséget,zellert ,hagymát,fokhagymát és a maradék
szalonnát.Pár percig együtt pirítom,majd felöntöm vízzel,beleteszem a babérlevelet,
egy kis vegetát. Fedő alatt ,lassú tűzön puhára főzöm.
Kiemelem a húst ,egy jénaiba helyezem,leszedem a szaft "zsírját" ezzel meglocsolom
sütőben egy kicsit grillezem.
A  besűrűsödött szaftból kiemelem a babérlevelet,puha zöldségeket,liszttel,tejföllel 
behabarom,ízesítem mustárral,cukorral,ha kell sóval,botmixerrel pürésítem,
forralok egyet és készen van.A húst visszateszem a mártásba,kihűtöm,hűtőbe teszem.
Másnap egyet forralok a szafton,de a hideg húst kiveszem,cérnát lefejtem, gyönyörű
egyforma szeletekre vágom,vissza mártásba egy rottyantásra.
Gombócozás következik. 
A zsemléket kockára vágva tepsibe teszem,olajjal egy kicsit meglocsolom,megpirítom.
Ha kihűlt tejjel meglocsolom,megforgatom,petrezselymet is rászórom.
A tojást felverem,sózom,borsozom,hozzáadom a zsemléhez ,kézzel óvatosabban
összenyomkodom,annyira,hogy majd jól formázható legyen,gombócokat készítek.
Minden gombit lisztben megforgatok,kicsit a kézben még ,ha kell formázom.
Forró sós  vízben tízesével kifőzöm.Főzési ideje egy adagnak,kb.6-7 perc.
Olajjal kikent meleg tepsibe szedem ki.
A gombócok egybe maradnak,nem esnek szét!!
Tálalásnál nagyon szépen lehet a húsokat,gombóckákat elrendezni,kicsit meglocsolni,
és külön edényben még a maradék mártást.




Kívánok jó étvágyat.....MARI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése