2017. február 13., hétfő

Peisli..vagy szalontüdő....zsemlegombóccal.

Nem is tudom minek nevezzem peisli vagy szalontüdő???...teljesen mindegy ,mert nagyon finom. Sokan nem szeretik a belsőségeket...jelen esetben a tüdőt, szívet,nyelvet...nem ide tartozom.
Elkészítése nem bonyolult,kicsit munkaigényes.Én általában előző nap főzöm meg,így jól összeérnek az ízek. A gombócokat pedig aznap.









Hozzávalók:...családi adag

  • 500gr tüdő
  • 2 szív
  • 2-3 nyelv
  • 4+1 hagyma 
  • babérlevél
  • só,bors,kicsi vegeta...tejföl,mustár,pirospaprika
  • liszt
  • 8 db zsemle
  • 4 db tojás
  • kb.fél liter tej
  • olaj
  • petrezselyem
A tüdőt,szívet,nyelvet megtisztítom---egyben hagyom--áztatom,hideg meleg vízben--felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,beledobok 3-4 babérlevelet 4 hagymát négybe vágyva,sót,szemes borsót,ízesítőt.
Puhára főzöm.Kiszedem a húsokat.Innen kezdődik az aprólékos munka.A tüdőt,nyelvet,szívet megtisztítom és egyformán vékony csíkokra vágom.
Egy nagyobb hagymát összevágok ,megpárolom,ráteszem a lisztet,majd pirospaprikával rántást készítek, felöntöm a főzőlével,teszek bele tejfölt,mustárt ,ízesítőt,sót,borsot turmixolom,hogy a hagymák ne úszkáljanak a közepes sűrűségű mártásban.
Beleteszem az összevágott belsőségeket,forralok egyet rajta..készen is van.
Zsemléket összekockázom,kicsi olajjal megspriccelem,sütőben megpirítom,ráöntöm a tejet,kézzel jól összeforgatom,majd a felvert kicsit sózott tojást,petrezselymet,összedolgozom.
Vizes kézzel egyforma gombócokat formázok,majd lisztben jól megforgatom,kicsit rányomkodom.Lobogó,forró vízben kifőzöm,majd szűrőkanállal kiszedem.A gombócok egyben maradnak!






















Jó étvágyat kívánok...MARI

1 megjegyzés: