Elkészítése nem bonyolult,kicsit munkaigényes.Én általában előző nap főzöm meg,így jól összeérnek az ízek. A gombócokat pedig aznap.
Hozzávalók:...családi adag
- 500gr tüdő
- 2 szív
- 2-3 nyelv
- 4+1 hagyma
- babérlevél
- só,bors,kicsi vegeta...tejföl,mustár,pirospaprika
- liszt
- 8 db zsemle
- 4 db tojás
- kb.fél liter tej
- olaj
- petrezselyem
A tüdőt,szívet,nyelvet megtisztítom---egyben hagyom--áztatom,hideg meleg vízben--felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,beledobok 3-4 babérlevelet 4 hagymát négybe vágyva,sót,szemes borsót,ízesítőt.
Puhára főzöm.Kiszedem a húsokat.Innen kezdődik az aprólékos munka.A tüdőt,nyelvet,szívet megtisztítom és egyformán vékony csíkokra vágom.
Egy nagyobb hagymát összevágok ,megpárolom,ráteszem a lisztet,majd pirospaprikával rántást készítek, felöntöm a főzőlével,teszek bele tejfölt,mustárt ,ízesítőt,sót,borsot turmixolom,hogy a hagymák ne úszkáljanak a közepes sűrűségű mártásban.
Beleteszem az összevágott belsőségeket,forralok egyet rajta..készen is van.
Zsemléket összekockázom,kicsi olajjal megspriccelem,sütőben megpirítom,ráöntöm a tejet,kézzel jól összeforgatom,majd a felvert kicsit sózott tojást,petrezselymet,összedolgozom.
Vizes kézzel egyforma gombócokat formázok,majd lisztben jól megforgatom,kicsit rányomkodom.Lobogó,forró vízben kifőzöm,majd szűrőkanállal kiszedem.A gombócok egyben maradnak!
Jó étvágyat kívánok...MARI
Megyek is tüdőért annyira megjött hozzá az étvágyam !
VálaszTörlés