2023. június 11., vasárnap

TÖLTIKE

   Töltikét eredetileg szőlölevélbe töltötték...én karalábélevélbe,füstölt husival,kaporral,citromlével.Különleges ízvilág.......nagyon finom.







Hozzávalók:

600gr    darált hús

1 kisebb bögre rizs

1 tojás

1-2 hagyma kockázva,2 gerezd fokhagyma 

só,bors,vegeta,kapor

3-4 karalábé-kockázva

18-20db karalábé levél

1 szelet házi füstölt szalonna

300gr fött füstölt tarja,nagyobb darabokra vágva

2-3 kanál paradicsompüré

1 tejföllel,liszttel habarás

1 csokor kapor ,apróra vágva

citromlé

A karalábé leveleket megtisztítom,vastagabb szárrészt levágom,megmosom. Forró vízbe,adagonként 5-vel 1-2 percre bedobom--kiszedem szürőre teszem.Gombócokat elkészítem.Forró olajon picit megfuttatom a hagymát,fokhagymát,hagyom kihűlni,majd hozzáadom a darálthúshoz,--megmosott rizst,,tojást,sót,borsot,vegetát,kevés pirospaprikát,fél pohár vizet,kanálnyi kapot.Jól összedolgozom.Levelekbe töltöm a finom,fűszerezett darálthúst.Összerakom.Edény aljára kerűl a füstölt szalonna fele,kockázott karalábé egy része--erre kerűlnek a töltikék,közé a kockázott füstölt husi,paradicsompüré,kapor.Ismétlem,mig el nem fogy.Felöntöm vízzel,kicsi vegetával megszórom,lassú tűzön puhára fözöm.Tejfölös,lisztes habarással sűrítem.Citrommal meglocsolom.Tetejére friss kapor kerűl.Nagyon finom étel!!






Jó étvágyat kívánok...MARI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése