2014. január 20., hétfő

Töltike....

Töltike  az erdélyi ételek sorából származik. Jellemzője,hogy a húsgombócokat
karalábélevélbe kell tölteni.........vagy szőlőlevélbe,de ez nemigen van kéznél.
Ez egy utánozhatatlan ízvilág...karalábé,gombóc...egy kis füstölt cucc,egy kis
ez meg az...friss kaporral,citromlével...hát........csodás!!!
Hozzávalók:
  • 500 gr darált sertés
  • 1 kisebb bögre rizs
  • 1 db tojás
  • 1db hagyma,2 gerezd fokhagyma...kockázva
  • só,bors,vegeta
  • 3-4 db karalábé--kockázva
  • 16-18 db levél
  • 1 szelet házi füstölt szalonna
  • 30 dg főtt,füstölt tarja darabolva
  • 30 dg sertés csülök,nagyobb darabra vágva
  • 1 tejföl
  • liszt
  • 2-kanál paradicsompüré
  • 1 csokor friss kapor,apróra vágva
  • citromlé
A karalábé leveleket megtisztítom,vastagabb szárrészt levágom,megmosom.
Forró vízbe... adagonként 5 -vel.. 1-percre bedobom,kiveszem ,szűrőre teszem.
Elkészítem a gombócot.A hagymát forró olajon egy kicsit megfuttatom,
hozzáadom a fokhagymát is...hagyom kihűlni.
Darált húshoz adom a megmosott rizst,a hagymát,tojást,sót,borsot,kicsi vegetát,
fél pohár vizet.Ízlés szerint lehet adni kevés pirospaprikát is....erdélyi ételeknél 
nem jellemző.Teszek még hozzá még egy kis kanálnyi kaprot.
Jól összedolgozom.
A levelekbe töltöm az elkészített ,ízesített darált husit. Kb.16 db lesz.
Összerakom...alulra a kockázott karalábé fele,füstölt szalonna kerül.
Attól függ ,mekkora az edény 2 vagy 3 sor lesz..többi husit úgy kell elosztani közé.
Mindegyik sorba egy kis kapor is kerül.Felöntöm annyi vízzel,hogy ellepje,kevés
vegetát is szórok rá,paradicsompürét is hozzáadom.Lassú tűzön addig főzöm,
amig a husok is megpuhulnak.Enyhe tejfölös,lisztes habarással sűrítem.
Citromlével meglocsolom.Tálaláskor szórom rá a friss kaprot.



Jó étvágyat kívánok...MARI

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Finom nagyon--próbáld ki---amikor szép karalábélevéllel találkozom,akkor készítem is..érdekes ízvilág...citromlével főleg.

      Törlés