2014. április 28., hétfő

Kapros káposzta......puliszkával.

Az erdélyi kapros káposzta kedvenc ételeink egyike,puliszkával mennyei.
Ezzel a recepttel pályáztam a "Vidék Íze" újságba,a májusi számban olvashatjátok.
Az újságban--általuk készített fotó és leírás szerepel.
Itt az eredeti--tőlem.

Hozzávalók:........családi adag.
  • 80 dg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 bögre rizs
  • édes káposzta
  • 2 hagyma kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só,bors,vegeta,citromlé
  • 1 paradicsom
  • 1 csomag friss kapor
  • 1 tejföl
  • 1 kanál liszt
  • fél füstölt csülök....kicsit előfőzöm,darabolom
  • fél nyers csülök vagy fül,orr...enyhén sózva állni hagyom
A káposztának kivágom a torzsáját,forró vízbe teszem--folyamatosan,ahogy engedi
leszedegetem a leveleket,vastag erezetet kivágom.A hagymát olajon előpárolom,
mellédobom a rizst ,kevergetve párolom,a fokhagymát is hozzáadom...hagyom kihűlni.
Utána hozzáadom a darált húst,tojást,vegetát,kevés apróra vágott kaprot,sót,borsot,
fél pohár vizet.Összedolgozom,levelekbe göngyölöm.
Összerakom úgy,hogy alulra gyalult édeskáposzta kerüljön,még zöld vágott kapor,
egy paradicsom.Erre a tölteléksor,közé nyers és füstölthús---minden sorba egyformán.

Tetejére egy sor vágott káposzta kerül.Felöntöm vízzel,teszek rá egy adag zöld kaprot.
Lassú tűzön megfőzöm.Menet közben ízesítem vegetával, esetleg csípős krémmel.
Tejföl,liszt keverékével behabarom,óvatosan megrázogatom,hogy egynemű legyen.
Citrommal ízesítem.
Tálalásnál megszórom egy csipet kaporral.

Juhtúrós puliszkával tálalom......legelső blogbejegyzésem volt.


Jó étvágyat kívánok....Mari






2014. április 27., vasárnap

Harcsapaprikás...kapros,fokhagymás csuszával.

Nagy főzőcskézek után vagyok én is.
Az afrikai harcsa kedvenc "alapanyagom".
Most paprikást készítettem,kapros ,fokhagymás csuszával-- változatban.
Variálható gombával--akkor ehhez a mennyiséghez 20 dg gomba is kell.

Hozzávalók:
  • 70 dg afrikai harcsafilé,csíkokra vágva
  • 1 szelet+ 3 szelet házi füstölt szalonna kockázva
  • 2 db hagyma kockázva
  • 2+1  gerezd fokhagyma rezselve
  • só,bors,pirospaprika,egy pötty oreganó
  • 25 dg tépett csusza tészta
  • 1 nagy tejföl
  • 25 dg túró
  • 1 doboz főzőtejszín
  • 1 kávéskanál liszt
  • fél csokor friss kapor felvágva apróra
  • olaj



A csíkokra vágott harcsát kicsit sózom,félreteszem.
1 szelet szalonnát kisütöm,hagymát adok hozzá,fokhagymát,pirospaprikát,
pörköltalapot készítek.
Felöntöm egy bögre vízzel,lassú tűzön kicsit főzöm,hogy a hagyma puhuljon.
A halat beleteszem,pár percet rottyantom, tejszínnel,liszttel sűrítem.
Ízesítem,sóval,borssal,oregánóval.
A tésztát sós,olajos vízben puhára főzöm,leszűröm.
A 3 szelet szalonnát ,szintén kisütöm.Kiszedem.A zsír felével a tejfölt elkeverem,
ráteszem a tésztát,fokhagymát,kaprot,sót,borsot,túrót,és a szalonna felét.
Összekeverem.Jénaiba vagy agyagedénybe rendezem,tetejére szórom a szalonnát.
Sütőben kb.15 percet sütöm.
A harcsapaprikást a fincsi csuszával tálalom.


Jó étvágyat kívánok....Mari




2014. április 13., vasárnap

Medvehagymás ,túrós rágcsa......locsolóknak is.

Még mindig medvehagyma.........
A klasszikus túrós pogit variáltam,lapos háromszögekké,medvehagymával.
A legegyszerűbb rágcsa lett belőle.....felfalták.


Hozzávalók:
  • 25 dg rétesliszt
  • 25 dg túró
  • 25 dg margarin,de én 1/3 zsírt tettem bele
  • 7db medvehagymalevél összevágva apróra
  • 10 dg reszeltsajt, 3-4 dg a tésztába,többi a tetejére
  • só,kömény
  • 1 db tojás a kenéshez
A lisztben elkeverem a sót,hozzáadom a  morzsolt túrót,margarint,zsírt,medvehagymát,
sajtot---jól összedolgozom.Megszórom liszttel,hűtőbe teszem,lehet egy napot is.
Kb.5-6 mm-re nyújtom,megkenem a felvert tojással,rákerül a reszeltsajt,kömény.
Derelyevágóval vagy pizzavágóval háromszögeket vágok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,kisütöm.




Jó étvágyat kívánok...Mari


2014. április 11., péntek

Egy kis keleti finomság

Imádom a keleti ízeket,hogy ez konkrétan honnét---csak így keletről.
A fűszereik ,ízeik csodásak....és hipp-hopp készen is van.



Hozzávalók:
  • 1db filézett csirkemell...közepes
  • 2cm-nyi gyömbér szelve
  • 2db sárgarépa......vagy 1 nagyobb,vagy 2 kicsi--egyforma hasábra vágva
  • 2 db közepes cukkini...héjastól szelem le,csak a zöld rész...hasábok
  • 1 db közepes kaliforniai paprika....szintén csíkokra 
  • 1 üveg bambusz szeletelve
  • 1 zacskó ázsiai tészta,amit áztatni kell...rövid metélt
  • 1 kanál halszósz
  • fél kanál római kömény...én többet szoktam
  • 2 kanál szójaszósz
  • bors
  • olaj


Csirkemellet szintén kis csíkokra vágom,szójaszósszal meglocsolom állni hagyom.
A zöldségeket előkészítem,tésztát leírt módon áztatom.
Wokban olajat hevítek a gyömbért,csirkemellet nagy lángon készre sütöm...pár perc,halszósszal
leöntöm,egy percet sütöm még.
Kiszedem,majd a sárgarépa pirul kb.2 percet,utána a cukkini,paprika,csak addig,hogy
roppanós maradjon.Hozzáadom a csirkemellet,borsot,római köményt,a leszűrt bambuszt.
A kész tésztával óvatosan megforgatom.Sózás , ízlés szerint,a halszósz adja .
Ha valaki kedveli a kínai kelt,akkor  vékony csíkokra vágva hozzá lehet keverni.
Nagyon finom,mert ez is friss ropogós marad.

Jó étvágyat kívánok...Mari

2014. április 9., szerda

Laskagombás,bulguros rakott káposzta

A savanyú káposzta inkább téli étel nálam,de van kivételes eset.
Itt a példa,hogy hús nélkül is isteni .



Hozzávalók:
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 600 gr laskagomba  tisztítva,laskára vágva
  • fél bögre bulgur
  • só,bors,csombor
  • 2 hagyma...kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dg reszeltsajt
  • pirospaprika
  • tejföl
A hagymával,fokhagymával,pirospaprikával---laskával pörköltet készítek.

Közben megfőzöm a bulgurt--leszűröm,ha kell. Összekeverem a pörkölttel.
A savanyú káposztát ,ha kell átmosom.Jénai edényt kivajazok--egy réteg 
savanyú káposzta ---megszórom csomborral, majd erre a bulguros pörkölt,
egy kis reszelt sajt,tejföl---addig rétegezem míg elfogy..tetejére káposzta,
tejföl,reszeltsajt....jó szaftos legyen,ha kevés pici vízzel pótolható.
Először fólia alatt ,utána anélkül sütöm. 30 perc alatt készen van.
Különleges egytálétel,nemcsak vegáknak.

Jó étvágyat kívánok...Mari


2014. április 6., vasárnap

Medvehagymás gyorskínáló

Olvasom a blogotokat,mindenki valamivel el van foglalva
hét végén,takarítás,kertészkedés stb...én is.
Estére a "fiúknak" dobtam össze rágnivalót.
Az ötlet Tőletek van,köszönöm.



Összesen ennyi lett:17 db

Hozzávalók: 
  • 1 db leveles tészta   nyújtott
  • 1 db natúr sajtkrém
  • 1 db saláta sajtkrém  FETA-féle
  • 1 db füstölt sajt snack  apróra vágva
  • kaliforniai paprikából 2 csík  kockázva
  • 1 evő margarin
  • 1 evő tejföl
  • 1 db tojás
  • 2-3 levél medvehagyma,apróra összevágva
  • só,bors
  • 1 csomag bacon felvágva,kisütve
  • koktélparadicsom
  • díszítéshez medvehagyma levél,kapor
A levestésztát kitekerem,linzerformával kiszaggatom.
Muffin formát olajos papírral átkenem,belehelyezem a formákba a tésztát.
Tojással megkenem,sütőben megsütöm. Menet közben amikor emelkedik a tészta,
közepébe mélyedést szúrok.Ha kész kiszedem,hűlni hagyom.
Amíg a tészta sül,készen van a sajtkrém.
A sajtokat összetöröm,hozzáadom a medvehagymát,paprikát,fűszereket,margarint,tejfölt.
Inkább darabos legyen a krém.
Szalonnát is kisütöm.
A kis kosárkákat megtöltöm a medvehagymás krémmel,tetejére sült bacon kerül.
Díszített tálra teszem.

Jó étvágyat kívánok....Mari




2014. április 5., szombat

Vegyes zöldségleves,petrezselymes nokival....cipóban

Imádom a zöldséglevest,mindent bele lehet rakni,ami van otthon.
Egy galuskával pedig gazdagabbá tehető.Bográcsos versenyeken
többször tálaltunk cipóban,most gondoltam egyet,ugyan nem bográcsozom,
de a levest ebbe tette.Sikere volt.
Vettem nagyobb méretű zsemlét,levágtam a "kalapját",kivájtam a belsejét,
sütőben  jól kiszárítottam---keményre. Így a leves megmarad benne.


Hozzávalók:..családi adag.
  • 25 dg gomba...tisztítva szeletelve
  • 3 db sárgarépa  ... karikázva
  • 1 db fehérrépa  ...karikázva
  • 1/2 zeller...kockázva
  • 2 zeller levele  vágva
  • fél zacskó zöldborsó
  • 1 hagyma  kockázva
  • 2 gerezd fokhagyma felvágva
  • petrezselyem
  • 1 kanál olaj
  • csapott evő liszt
  • pirospaprika
  • 1 tojás
  • liszt a nokihoz
  • só,bors,vegeta
A hagymát olajon megfonnyasztom,hozzáadom a fokhagymát,2 keverés és a zöldségek jönnek.
Kb.5 percet párolom,a lisztet rászórom,majd a pirospaprikát,felöntöm kb.2 liter vízzel.
Ízesítem s,bors,vegeta.....fedő alatt lassan megfőzöm.
Közben elkészítem a nokit. 1 tojást felverek,sózom,hozzáadom a petrezselymet,lisztet,kikeverem.
Az elkészült levesbe szaggatom a nokit.....pár percet forr ,készen is van.
A levest a cipóban tálalom.Lehet hozzá tejfölt is adni.





Jó étvágyat kívánok...Mari






2014. április 3., csütörtök

Csirkemelltorta...cukkinis bulgurral...öntettel.

Csirkemelltortának is rengeteg változata létezik.
Hidegen ,melegen..isteni.


Hozzávalók:
  • 1 db nagyobb csirkemell filé
  • 2 csomag bacon 
  • 2 db cukkini--az egyiket sajtvágóval szeletelem
  • 1 nagyobb szelet kaliforniai paprika kockázva
  • 10 dg sonka szeletelve
  • 1 db füstölt snack karikázva
  • 5 dg reszeltsajt
  • 4 db tojás
  • 1 db főzőtejszín
  • 1 kanál liszt
  • só,bors fűszerek, oregano,petrezselyem
  • olaj,margarin,vaj
  • 3/4 bögre bulgur
  • 3 gerezd fokhagyma négybe vágva
  • 3 dl sajtos besamell benne vargányás fűszerkeverékkel
A csirkemellet szeletekre vágom,fűszerezem--kevés olajon mindkét oldalát átsütöm,
kockára vágom.Kiszedem,majd a cukkinit is átforgatom.
A tojást,tejszínnel,sóval,borssal felverem. Hozzáadom a húst,a sonkát,paprikát,
cukkinit,petrezselymet,oreganot,sajtokat,összeforgatom.
Egy téglalap alakú formát kivajazok,a bacont úgy rakom bele,hogy kilógjon.
Beleöntöm a csirkemelles ,cukkinis masszát....a cukkinit ,
úgy rendezem el,hogy hosszában legyen.A szalonnával szépen betakarom.
Sütőben  pirosra sütöm.
A bulgurt sós,olajos vízben megfőzöm,rövid idő alatt elkészül.
A másik cukkinit tisztítom,kockázom.Olajon  megfuttatom a fokhagymát,
majd a cukkinit ráteszem,rázogatva sütöm,kb. 3percet... ropogós maradjon.
A bulgurt összekeverem a fokhagymás cukkinivel, oreganóval ízesítem.
Besamell:vaj,liszt ,reszelt sajt ,vargányás fűszerkeverék.
A husit óvatosan kiborítom  egy tálra,vastagabb szeletekre vágom,díszítem.
Cukkinis bulgurral,öntettel tálalom.



Jó étvágyat kívánok.....Mari



2014. április 2., szerda

Laskagombapörkölt......pirított tarhonyával.

Megint gyors ,egyszerű étket hoztam.
Csodaszép laskagombát kaptam,tarhonya mindig van otthon..uccu neki.
Nemcsak gombaimádóknak...mindenkinek ajánlom.



Hozzávalók:
  • 60 dg laskagomba--tisztítva,tönk vége levágva,mosva,kinyomva
  • 2 közepes hagyma kockázva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só,bors,pirospaprika
  • 1 kiskanál paradicsompüré
  • 1 főzőtejszín
  • 1 csapott evő liszt
  • fél zacskó "golyó"tarhonya
  • petrezselyem
  • olaj
Olajon szokás szerint a hagymát pirítom,hozzáadom a fokhagymát,
majd pirospaprika,fél pohár vizet,só,bors,paradicsompüré.
Főzöm kb.15 percet,beleteszem a laskára vágott laskát. Elkészül 15 perc alatt.
Tejszínnel,liszttel behabarom,rotty és kész.
A tarhonyát két evőnyi olajon jól megpirítom,kevergetés mellett.
Kétszeres mennyiségű meleg vízzel felöntöm,só,bors,fokhagymapor,
fedő alatt megpuhul,ha kell még adok hozzá vizet.
Pörköltet ,tarhonyával tálalom,megszórom petrezselyemmel.

Jó étvágyat kívánok....Mari