2014. február 20., csütörtök

Gombás őztokány --fűszeres palacsintametélttel.

Általában a vadhúshoz ritkábban jutunk.Előkészítése gondos munkát igényel.
A megtisztított őzhúst lehártyázom,faggyúsabb részeket kiszedem.
Először hideg vízben,majd forró vízben áztatom--végül újra hidegben.Lecsöpögtetem.
Bármit készítek--pácolom....annyi páclét készítek,hogy ráöntve teljesen ellepje a húst.
Pácléhez: Vizet felforralom,beleteszek 2 karikázott hagymát,8-10 egész borsot,
ugyanannyi mustármagot ,borókát,5-6 babérlevelet,fél pohár ecetet,ezzel rövid
ideig főzöm--hagyom kihűlni---utána beleteszem a húst--teljesen a lé alatt legyen,
2-3 napot pácolom..Elkészítéskor újra leöblítem,csöpögtetem,kockázom a húst.
Akkor főzzünk!!

Hozzávalók:
  • 2,5 kg-nyi őzcomb
  • 2 hagyma kockázva
  • 1 vastagabb szelet házi füstölt szalonna kockázva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 1 db főzőtejszín
  • fél kanálnyi liszt
  • 1 kanál csipkebogyó lekvár
  • só,bors
  • 30 dg barna gomba
  • pohárnyi száraz vörösbor
A szalonnát pirítom,hozzáadom a hagymát,fokhagymát--fonnyasztom,majd a
lecsöpögtetett őzhúst.Nagy lángon kevergetem,gomba következik,só,bors,
paradicsompüré,babérlevél,vörösbor.Még mindig fedő nélkül rotyog kb.5 percet,
utána fedővel lefedve lassú tűzön puhára főzöm,lekvárt is belekeverem.
Főzőtejszínes lisztes habarással készen is van.

Palacsintametélthez:
  • 20 db sós palacsinta zöld fűszerekkel ,bors,metélő,kapor ízesítve   
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 2 db tojás
  • 5 dg reszelt sajt
  • só,bors
  • 1 szelet házi füstölt szalonna kockázva,kisütve
A palacsintát ujjnyi metéltre vágom.Tálban egy nagy doboz tejfölt ,tojással ,reszelt 
sajttal,sóval,borssal összekeverem a metélttel lazán óvatosan összedolgozom,kivajazott 
jénaiba teszem--tetejére reszelt sajt,és a kisütött szalonna kerül.Sütőben kb.10 percet sütöm.
A finom szaftos husit a palacsintametélttel tálalom.

Jó étvágyat kívánok...Mari
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése