2016. november 7., hétfő

Csülök sütve...minden finomsággal

Csülök  sütve a legfinomabb ételek közé tartozik.Természetesen rengeteg változata van,fantázia kérdése.
A sült pl. párolt káposzta nélkül szinte elképzelhetetlen....változtattam egy kicsit.Egyik étteremben a párolt káposztát pürésítették--kipróbáltam....megérte.
A lisztbe forgatott sült hagyma szintén kell,mert így tökéletes....na,nézzük csak mi kerekedett ki??

















Hozzávalók:: a képen látható mennyiség--nagy adag .

  •  2 db csülök,csontozva
  •  sertés,grill fűszerkeverék
  •  2 szelet házi füstölt szalonna
  •  2 db hagyma
  •  4 gerezd fokhagyma
  •  1 paprika csíkozva
  •  1 paradicsom,felvágva
  •  olaj,mustár,ketchup
  •  1 doboz sör....hús locsoláshoz
sült hagymához:
  •  4 fej hagyma karikára vágva
  •  4-5 kanál liszt
  •  olaj

lila káposztapüréhez:
  •  1 db lilakáposzta reszelve
  •  1 db hagyma reszelve
  •  só,bors,pötty cukor,pötty ecet,olaj,csipet őrölt kömény
tepsis sült zöldségekhez:
  •  3-4 krumpli hasábra vágva
  •  2-3 cukkini szintén hasábra vágva
  •  4-5 közepes sárgarépa félbevágva
  •  lilahagyma
  •  édesburgonya kockázva
  •  fokhagyma egészben--félbevágva
  •  olaj,sült burgonya fűszerkeverék
  •  friss metélő,friss oregano
A  kicsontozott csülök húsos oldalát bevagdosom--kiterítem--így egy téglalap alakot kapok.
Befűszerezem,mindkét oldalát..bekenem mustárral,kis ketchuppal is.
A tepsi aljába helyezem a füstölt szalonna felét csíkozva---erre helyezem a fűszerezett csülköket,bőrös része alul legyen,a hús mélyedéseibe helyezem a csíkozott szalonnát,meglocsolom olajjal,mellédobok még egy hagymát felvágva,fokhagymát,paprikát,
paradicsomot....aláöntök fél doboz sört.
Fóliával letakarva,sütőben elkezdem sütni,amikor puhul,megfordítom,a bőrös részt bevagdosom,tovább sütöm,sörrel locsolgatom..ropogósra pirítom.
Közben elkészítem a karikára vágott,lisztben forgatott hagymát,bő forró olajban kisütöm,papírtörlőre szedem.
Átteszem a csülköket egy nagy kerámia tálba...mellé teszem a sült hagyma,paprika maradványokat...tetejére halmozom a kisült hagymakarikákat.
Díszítésűl középre teszek egy szép pirospaprikát lilakáposztapürével töltve.

A lereszelt lilakáposztát,hagymát olajon pirítom,sózom,borsozom ,őrölt köményt,cukrot
hozzáadom,párolom,lesütöm,ecettel ízesítem,majd pürésítem botmixerrel.

A zöldségeket előkészítem--csoportosítom.Elkészítem a fűszeres olajat,sült burgonyás fűszerkeverékkel.A zöldségeket csoportonként megforgatom a fűszeres olajban,és a vajjal kikent tepsibe szépen elrakosgatom,majd a maradék olajat is rálocsolom.Sütőben megsütöm.
Tálaláskor még rászórok friss metélőt,oreganot.







Jó étvágyat kívánok.......MARI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése