2015. január 31., szombat

Sólet

Babot lehet imádni....leves,főzi,saláta,krém,torta....stb.
Egyik babcsoda a sólet.Rengeteg változat létezik. Tulajdonképpen elkészíteni,összedobni
nem ördöngösség,de nagy odafigyelést igényel,hogy végeredmény az legyen amit szeretnénk.
Sok recept szerint a gondosan megtisztított tojásokat,héjastól rakják be,én főtt tojást,tisztitva.


Hozzávalók:

  • 500 gr fehérbab
  • 15 dg gersli
  • 1 db füstölt csontozott csülök
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl sűrített paradicsom,kevés víz
  • só,durva bors,vegeta
  • 9 db főtt tojás
A babot,gerslit,csülköt,külön-külön edényben egy napot áztatom.Utána gondosan még egyszer átmosom a babot,gerslit.A csülköt nagyobbra vágom.
Az agyagedényt szintén áztatom.
A kockázott hagymát kissé megfuttatom olajon,pirospaprikát is teszek rá,felöntöm 2 bögre vízzel,paradicsompürét is hozzáadom,jól összekeverem.
A babot ,gerslit,csülköt egy nagy edénybe teszem,majd ráöntöm a keveréket,jól összedolgozom.
A beáztatott agyagedénybe rendezem,még sózom,borsozom, vegetázom ,ha kell.
Az edényt hideg sütőbe teszem,aztán gyújtom be .Félórat nagyobb tűzön,majd leveszem,és kis lángon...sütöm 4-5órát. Időnként megnézem,ha kell kevés vizet öntök hozzá,lazán keverek egyet rajta.Ha a bab megpuhult ,a félbe vágott tojásokat is ráteszem......meggrillezem egy kicsit.
Nem lucskos,de nem is száraz!Nem szabad úsznia a lében---ezt mondták.









Jó étvágyat kíván:MARI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése